Skriva vädret – Hur naturens skrivande ger näring åt föräldrar och barn

När du skriver en dagbok för ditt barn är ett av de enklaste och mest dramatiska sätten att börja en dagboksanteckning med en beskrivning av vädret eller något om naturen du nyligen har observerat. Varför? Att skriva om vädret och naturen framkallar ett andligt svar i oss, inbjuder till en medvetenhet och uppskattning av detta ögonblick, denna dag. Och när vi väcker vår egen andlighet, förmedlar vi detta till den framtida läsaren av dagboken också.

Centrera Anden

Att ta några ögonblick för att beskriva vår fysiska miljö i en dagboksanteckning är som att ta ett djupt andetag, lägga märke till våra känslor, vårt humör – Jagets känslomässiga klimat en given dag. Att läsa May Sartons publicerade tidskrift, House by the Sea, inspirerade mig att börja varje dagboksanteckning med en beskrivning av dagens väder. När Sarton vaknar, öppnar sin dagbok och lägger märke till den naturliga världen runt henne, väcker hon också läsaren:

Lördagen den 16 november 1974

”En fridfull gryning. Jag såg solen först bada min byrå i rikt orange ljus, satte mig upp och fångade den röda skivan precis när den stod en sekund precis vid horisontens kant. Det är så tyst runt omkring att för ett ögonblick sedan när en enda våg bröt jag blev förskräckt av dess milda dån.”

~ May Sarton, huset vid havet

Att skriva om naturen sätter oss på ett reflekterande humör, och erbjuder en meditativ möjlighet att centrera oss själva innan vi börjar på en hektisk dag med barn, jobb, sysslor, för mycket att göra eller för många platser att vara på. Att skriva om skönheten i landskapet lyfter vårt humör, genererar energi och entusiasm snarare än irritation och stress. Och, som Sarton påminner oss, kan skriva om landskapet i slutet av dagen hjälpa oss att inse och ta hänsyn till våra välsignelser:

Tisdag kväll den 7 oktober 1974

En underbar dag här. . . och nu den mest perfekta Fra Angelico blå havet, ingen vind, solnedgången bara vidrör slutet av fältet. Helt stilla, förutom skriet från en nötskrika långt borta.

Jag måste försöka notera exakt vad som hände, för det var en så fantastisk dag. . .

~ May Sarton, huset vid havet

Fixar scenen

Att börja ett inlägg med en naturbeskrivning tilltalar dramatikern i mig som gillar att sätta scenen för handlingen som är på väg att inträffa. Oavsett vilken geografisk region vi bor i, kan vi observera subtila eller dramatiska aspekter av vår fysiska värld som gör dagboksskrivandet mer tillfredsställande för oss som författare, och mer övertygande för våra läsare, som, när de läser våra dagboksberättelser, kanske många år in i framtiden , kommer att förlita sig på vår beskrivning av den observerbara världen för en känsla av plats, tid, humör och mening.

När jag bläddrar tillbaka till förra årets sidor, nyper jag bort ett fragment från varje barns dagbok och syr ihop en kort berättelse om vår familjs flytt förra året:

Till Frances, (5 år) 21 november 2002

Dimmig. Kall. Grå. Dyster. Jag har laryngit, pappa är borta tills imorgon, Landon missade bussen och orsakade dominoeffekten – var tvungen att köra alla – du var arg för att du skämdes över att komma försent och jag är sjuk med Land är förkyld, så jag är inte lika lyhörd och förstående som jag skulle vilja vara och huset finns på marknaden!

Till Perri (10 år) 5 februari 2003

Kallt, men hanterbart! Mörk. Du vilar i soffan och tittar på tv och dricker te. Du har fruktansvärt ont i halsen. . . .

Jo, vi sålde huset igår.

Klunk!

Till Landon, (14 år) 26 mars 2003

Mitt första inlägg sedan jag flyttade in i fredags kväll. Dörren till min balkong öppnas, fåglarna sjunger, en söt, lätt varm bris blåser in, översvämmad med solljus. Det är vår. Och vi är hemma!

Det första du och Joey gjorde lör. morgonen efter inflyttning var klättra över räcket på min balkong och sitta på taket! . . .

Symbol, metafor och mening

Oavsett om vi avser detta eller inte, kan aspekter av naturen som vi observerar i våra barns dagböcker bli fascinerande symboler som tillför ett oväntat känslomässigt djup till berättelserna vi sparar. Ungefär som favoritdikter och berättelser som vi läser om under våra liv, innehåller dagboksanteckningar symboler vars betydelse kan bli tydligare eller mer övertygande när vi växer och förändras.

Häromkvällen öppnade jag min yngsta dotters dagbok från i september förra året när hon började i första klass – en övergång som inte har varit lätt för henne. Jag slogs av kraften i symbolerna som jag spontant fångade i de första inläggen. Jag börjar det andra inlägget med en beskrivning av hennes stress över att lära mig läsa, och går sedan in i en fiktiv berättelse som jag hittar på på plats om de riktiga små sköldpaddor som vi fortsätter att hitta på våra promenader, nykläckta, som börjar sina ensamma, förrädiska resor till den livsuppehållande Charles River som de måste nå för att överleva:

Till Franci (6 år), 29 september 2003

Du är i skolan och känner dig ”knuffad” av en fru O— som är snäll mot föräldrarnas ansikten, men förvandlas till en elak i klassrummet inför barnen. Barnen hon pressar så hårt för att lära sig läsa.

Men strunt i det nu. Jag har anteckningar att skriva – en historia att berätta, som tar form, för dig och mig:

Tini (med ett ”i”)

Juni bröt ut i blom. Floden svällde. Den stora sköldpaddamodern lurade uppför den leriga stranden, bort från det forsande vattnet, över gräsfältet till skogskanten. Hon letade efter en gömd jordfläck.

”Där är det!” grymtade hon av ansträngning. Hon skulle göra sitt barns bo. Nästan i mörkret började hon gräva. Sedan, ett efter ett, lade hon de mjuka, läderartade äggen i smutsen och placerade dem med foten. Hon räknade var och en när den föll. ”Ett … två … tjugo … trettiofem … femtioåtta … I gryningen täckte hon boet försiktigt. Sedan tog hon en sista blick och vände sig för att gå … . . .

Den stora sköldpaddamodern visste inte vilka – eller hur många – av hennes älsklingsägg som skulle överleva. Många skulle börja resan till floden. Ett fåtal skulle klara det. Hon hoppades att hon en dag skulle kunna träffa en av dem och simma snabbt förbi henne i strömmen.

När sköldpaddan Tini bet genom den sista äggskärpan sken sensommarsolen starkt. . .

Kreativitet, tydlighet och komfort

Och så börjar berättelsen om mamman som måste separera, som måste lita på att ett av hennes speciella ägg ska hitta till livets flod, och hitta tillbaka till henne! Jag visste inte medvetet varför jag var tvungen att skriva en berättelse om sköldpaddor i min dotters dagbok just då. Kanske har sagans kvalitet i berättelsen min dotter berättade om sin lärare inspirerat min fiktion.

Vid eftertanke inser jag att berättelsen vägleder mig till min stora mors visdom, och hjälper mig att navigera i den känslomässiga komplexiteten i min dotters resa in i klassrummets värld. Den kreativa impulsen öppnar en magisk dörr i mitt hjärta och jag undrar – Hur kan det att tänka på min förstaklassare som sköldpaddan Tini hjälpa mig att stödja henne när hon lär sig läsa? Tini, vem läser som en sköldpadda i ett rum fullt med harar? Ah, ja, sköldpaddan och haren! Långsamt och stadigt vinner loppet!

Att skriva den här dagboksberättelsen hjälpte mig att hitta klarheten och uttrycka den tröst vi båda behöver när vi går skilda vägar i världen i samband med en djup och bestående koppling till varandra.

Copyright 2004 av Kelly DuMar, M.Ed.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *