Väder och binjuretrötthet

Jag bor för närvarande i en del av USA som fungerar som nationens ”isbox”; Jag bor i övre Mellanvästern. Jag är här inte för att jag vill vara det, utan för att jag har en familjemedlem i nöd. Så jag står ut med det… och står ut med det… och står ut med det, för kärlekens skull.

Det gör också flera andra människor jag känner och kallar ”vänner”.

Igår, när jag lämnade mitt naturliga favorithus, mitt i det kallaste väder vi sett hela vintern, på väg till hundparken för ännu mer exponering för den arktiska frysen, kom en sådan vän fram till mig. Hon frågade om hon kunde böja mitt öra en stund. Jag sa så klart. Det är vad livet i en liten stad handlar om, eller hur?

Efter att ha kommit överens om att vi återinträder i coop, tog vi plats vid ett kafébord och hade en lång hjärta till hjärta, om livet och välbefinnandet. Inom det samtalet tog min vän upp ämnet väder när det handlar om binjurarnas hälsa.

Hon sa: ”Nel, du vet att jag har problem med tröttheten.”

Jag nickade.

”Jaha… blir det värre när det är kallt? Jag är bara trött idag, och det är alltid värre när temperaturen sjunker så mycket.”

Jag fortsatte med att berätta för henne att ja, faktiskt, kallt väder kan anstränga binjurarna. Men det är inte bara kylan vi behöver bry oss om. Både ”extremt” och ”flyktigt” väder – som vid drastiska och/eller plötsliga uppgångar, fall och dagliga variationer i temperatur, barometertryck och nederbörd – kan också fungera som en extern stressfaktor för ens binjurar.

Som bevis på att båda sidorna av den ”extrema” pendeln kan påverka binjurarna har jag också en bekant i centrala Florida, en som har lidit av binjuretrötthet för år. Hon klagar regelbundet över hur utmattad hon känner sig under sommarmånaderna där nere; hon har svårt att ta sig upp ur sängen på morgonen, matsmältningen går söderut, hon blir känslomässig, hon kraschar hårt mitt på eftermiddagen och så vidare. Och med den svalkande värmen och fuktigheten, för att inte tala om de nattliga åskvädrena (tryckskiftningar), under Central Floridas sommarmånader är det inte konstigt.

Så, ja, väder i allmänhet har en inverkan på binjureutmattning.

Naturligtvis, ju starkare dina binjurar är, desto bättre rustad är du för sådant väder.

Moralen i denna berättelse? Tja, om du har en aning svaga binjurar och du råkar känna dig utmattad efter ett stort väderskifte, vet det här:

Det är inte allt i ditt huvud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *